Zelf bier brouwen voor beginners

Ons land kent veel mensen die het leuk zouden vinden om zelf bier te brouwen. De kans is groot dat jij ook onderdeel uitmaakt van deze groep. Er is nu eenmaal een reden dat je hier terecht bent gekomen. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het brouwen van je eigen bier. Om deze onduidelijkheid te verhelpen hebben we hieronder de belangrijkste informatie voor je verzameld. Een bierbrouw recept volgen kan iedereen, maar wat zijn de stappen eigenlijk van zelf bier brouwen?

Voordelen van zelf bier brouwen

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste voordelen die je zal ondervinden tijdens het bier brouwen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je in staat bent om heerlijk bier te maken. Het brouwen maakt het mogelijk om bier te maken wat jij lekker vindt. De een kiest ervoor om triple te brouwen, de ander geeft juist de voorkeur aan een fruitig soort witbier. Maar er zijn nog meer voordelen die je kan ondervinden tijdens het brouwen. We hebben ze even voor je onder elkaar gezet:

  • Bier brouwen is erg toegankelijk om te doen

  • Je kunt je eigen smaken toevoegen aan het bier

  • Het is mogelijk om relatief goedkoop bier te maken

  • Door het brouwen leer je meer over bier in het algemeen

Het brouwproces – wat moet je doen?

Het brouwen van bier begint met het omzetten van het gerst in suikers. Door deze suikers komen er bepaalde enzymen vrij in het brouwsel die nodig zijn om het bier te maken. Nadat de gerst is omgezet in suikers is het tijd om de granen te koken. Tijdens het koken wordt hop toegevoegd aan het bier. Zoals je wellicht al weet is dit de grondstof die zorgt voor de bittere smaak aan het bier. Je laat het ongeveer een uurtje koken voordat je het laat afkoelen. Tijdens het afkoelen zal je een bepaalde hoeveelheid wort krijgen. Wort is de naam die we geven aan het brouwsel wat overblijft. Deze wort speelt een belangrijke rol bij het brouwen. Bij de wort wordt gist gegooid. Deze gist zet vervolgens uit en zorgt voor koolzuur. Wanneer het brouwsel niet meer borrelt is het tijd om te gaan bottelen.

Is bier brouwen moeilijk?

Een vraag die veel beginnende brouwers hebben is of het moeilijk is om zelf bier te brouwen. We hebben voor deze mensen goed nieuws, het antwoord op deze vraag is namelijk nee. Over het algemeen is het echt niet zo lastig om je eigen bier te brouwen. Doordat het zo eenvoudig is zal je dan ook in staat zijn om op een eenvoudige manier aan de slag te kunnen gaan. Het is als beginnende brouwer zelfs mogelijk om te kiezen voor een speciale starterskit. In deze kit zit alles wat je nodig hebt voor het brouwen van je bier. Vaak krijg je ook de spullen zelf die nodig zijn voor het brouwen, zo kan je gelijk aan de slag.

Meer te weten komen over bier brouwen

Zelf bier brouwen is dus echt een van de leukste en meest eenvoudige dingen die je maar kunt doen. Mocht je nog veel meer te weten willen komen over het brouwen van bier dan raden wij je aan om een kijkje te nemen op de site van bierbrouwrecepten.nl. Hier kan je namelijk ontzettend veel handige artikelen vinden die je alles laten zien over het brouwen van je eigen bier. Ook kan je hier gelijk handige pakketten halen voor het brouwen van je eigen bier. Binnen no time heb je jouw eigen batch bier gebrouwd!